Upalni i funkcionalni crijevni poremećaji : somatske, psihološke i socijalne karakteristike - Tkalčić, Mladenka; Hauser, Goran (2009)
Sažetak: Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, kronične upalne bolesti crijeva te sindrom iritabilnoga crijeva, najčešći kronični funkcionalni poremećaj crijeva, tradicionalno se smatraju nezavisnim entitetima. Prvi pripadaju organskim bolestima, s vidljivom kroničnom upalom crijeva, u kojima je uloga psihosocijalnih čimbenika sekundarna samoj bolesti, dok potonji nemaju vidljive strukturne promjene, nego se simptomi javljaju kao posljedica promijenjene percepcije probavne funkcije. Međutim, fenotipska ekspresija ovih dviju skupina bolesti preklapa se ne samo u zajedničkim simptomima promijenjene aktivnosti crijeva povezane s abdominalnom boli i neugodom nego i u činjenici da se kod sindroma iritabilnoga crijeva uočavaju znakovi mikroskopske upale, a kod upalnih bolesti crijeva nesklad između percepcije težine bolesti i stvarne aktivnosti bolesti.Temeljeno na rezultatima istraživanja, u zadnje vrijeme naglašavaju se sličnosti u patofiziološkim i u psihosocijalnim karakteristikama ovih bolesti. Prema biopsihosocijalnom modelu, upalne bolesti crijeva i sindrom iritabilnoga crijeva produkt su interakcije promijenjene fiziologije crijeva i psihosocijalnih čimbenika koja se odvija recipročnim vezama između mozga i crijeva. U radu se raspravlja o valjanosti tradicionalnog razlikovanja organskih i funkcionalnih bolesti
Tema br.: Biopsihosocijalni pristup tjelesnom zdravlju
Bibliografija: str. 104-109
Summary ; Zusammenfassung
Keywords: Upalne bolesti crijeva -- Sindrom iritabilnog crijeva -- Biopsihosocijalni pristup tjelesnom zdravlju