Perfekcionizam, privatna svijest o sebi, negativan afekt i izbjegavanje kao odrednice prejedanja - Pokrajac-Bulian, Alessandra (Array, 2009)
Sažetak: Cilj ovoga rada bio je razumjeti čimbenike koji vode do prejedanja na uzorku studentica, a odnose se na neke afektivne, kognitivne i situacijske varijable. Kako je malen broj istraživanja provjeravao teoriju izbjegavanja (Heatherton i Baumeister, 1991.), ovim se radom pokušao provjeriti cjelokupan model te ispitati međuodnos pojedinih njegovih dijelova. U istraživanju je sudjelovalo 400 studentica različitih fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koje su mjerama samoprocjene ispitane o osobinama perfekcionizma, privatnoj svijesti o sebi, negativnom afektu, strategijama suočavanja sa slikom tijela te ponašanju prejedanja. Dobiveni rezultati pokazali su da je perfekcionizam povezan s izraženom averzivnom sviješću o sebi, negativnim afektom te primjenom strategije izbjegavanja u situaciji koju osoba percipira prijetećom za sliku o vlastitome tijelu, što vodi do prejedanja. Izbjegavanje kao strategija suočavanja pridonosi prejedanju, ali i posreduje učinke drugih varijabli – negativnoga afekta, perfekcionizma i privatne svijesti o sebi. Može se pretpostaviti da je ova kombinacija varijabli rizičan profil za razvoj poremećaja hranjenja. Analize pokazuju da prikupljeni podaci potvrđuju pretpostavke teorije izbjegavanja Heathertona i Baumeistera (1991.) u objašnjenju razvoja poremećaja prejedanja i upućuju na potrebu za uključivanjem ispitanih varijabli u programe prevencije i tretman poremećaja hranjenja