Maligni mezoteliom pleure u bolesnika liječenih u Kliničkome bolničkom centru Rijeka tijekom 1989.-2008. godine - Krička, Ozren; Matanić, Dubravka; Barković, Igor; Flego, Veljko, liječnik; Kupanovac, Željko; Bulat-Kardum, Ljiljana (2009)
Maligni mezoteliom pleure (MMP) relativno je rijedak tumor. Glavni mu je uzrok izloženost azbestu, i to u većini slučajeva profesionalna. Retrospektivno smo analizirali medicinsku dokumentaciju bolesnika s MMP-om liječenih u Zavodu za pulmologiju Interne klinike Kliničkoga bolničkog centra Rijeka u periodu 1989.-2008. godine s ciljem prikaza incidencije MMP-a u navedenom periodu. U razdoblju od 1989. do 2008. godine liječili smo 121 pacijenta s MMP-om, i to 117 muškaraca i 4 žene. U ovom periodu primjećujemo kontinuiran porast broja novooboljelih godišnje od MMP-a. Sigurnu profesionalnu izloženost azbestu našli smo kod 72 bolesnika koji su bili zaposleni u brodograđevnoj industriji. Incidencija malignog mezotelioma pleure u značajnom je porastu u našoj regiji. Mislimo da to nije povezano s boljom i bržom dijagnostikom već s dugom latencijom bolesti te sličan trend očekujemo i ubuduće. Procjena je da će broj oboljelih od MMP-a rasti do 2020. g. u SAD-u i Europi, dok će u zemljama u razvoju u kojima rad s azbestom nije adekvatno nadziran i pravno ograničen taj trend obolijevanja biti i duži
2. hrvatski znanstveni simpozij "Azbest i bolesti izazvane azbestom", Split, 6.12.2008
Bibliografija: 6 jed
Summary
Keywords: Maligni mezoteliom -- Azbest; Rijeka; 1989.-2008.