Imunološki aspekti bolesti izazvanih azbestom - Kanceljak-Macan, Božica (Array, 2009)
Azbest je generičko ime za skupinu silikatnih minerala od kojih su najčešći krizotil, krocidolit, amozit, tremolit, antofi lit. Izloženost azbestu može uzrokovati benigne bolesti pluća i pleure, kao što su azbestoza, lokalna i difuzna zadebljanja pleure, bolest malih dišnih putova i maligne bolesti kao što su karcinom pluća i maligni mezoteliom. Inhalirana azbest a vlakna deponiraju se u donjem dijelu dišnog sustava, gdje dolazi do interakcije s alveolarnim makrofagima i aktivnoga celularnog imunosnog odgovora koji dovodi do kroničnog sporo progredirajućeg fibrozirajućeg procesa u plućnom intersticiju i pleuri. Azbest može u izloženih osoba afi cirati imunokompetentne stanice i inducirati malignu transformaciju mezotelnih stanica. Dosada nije jasno utvrđeno djeluju li azbestna vlakna direktno na mezotelne stanice ili indirektno dovode do nastanka malignog mezotelioma. Smatra se da je maligni mezoteliom kompleksan tumor koji je rezultat akumuliranih ultiplih genskih oštećenja. Zasada također nema potpuno specifi čnog protutijela za mezoteliom, koji bi izolirano bio dostatan za dijagnozu. Nedavno objavljena istraživanja djelovanja azbestnih vlakana na T-limfocite pokazala su da azbest djeluje kao superantigen. U oboljelih od malignog mezotelioma utvrđena je povećana ekspresija Bcl-2-gena na perifernim CD4+ T-limfocitima. Ovi nalazi su značajan doprinos saznanjima o biološkim učincima azbesta u različitim uvjetima izloženosti s obzirom na trajanje i intenzitet