Plućna funkcija djece rezidencijalno izložene azbestu - Pavlov, Neven (Array, 2009)
Oštećenja respiratorne funkcije pripadaju među najosjetljivije pokazatelje kojima se koristimo u procjeni utjecaja aeroonečišćenja na zdravlje. Cilj rada bio je usporedba predviđenih vrijednosti parametara krivulje protok-volumen po Knudsonu i rezultata dobivenih mjerenjem u 81 zdravog djeteta, dobi (10.69±2.24) godina, kao i usporedba difuzijskog kapaciteta pluća (TLCO) mjerenog metodom jednog udaha s CO u istoj skupini djece s normom po Cotesu. Skupina je brojila 40 djevojčica i 41 dječaka. Odabrana je metodom slučajnog izbora među školskom i predškolskom djecom s područja Splita, koja su po svom mjestu življenja izložena azbestu. Nakon provedene ankete isključena su djeca s atopijskim bolestima i pozitivnom atopijskom obiteljskom anamnezom, navikom pušenja ili prethodnim težim respiratornim bolestima, tj. uključena su samo djeca koja su zadovoljavala defi niciju zdravog djeteta.;;Utvrđena je statistički značajna razlika apsolutne vrijednosti mjerenja FVC u L (p<0.0001) u usporedbi s normalnim vrijednostima prema Knudsonu, dok je usporedba izmjerenih vrijednosti FVC prikazana u postotku norme po Knudsonu bila bez statističke značajnosti (p>0.05). Nema statistički značajne razlike;;Knudsonove norme i parametara krivulje protok-volumen: FEV1, FEF75, FEF50, FEF25 i FEV1/FVC dobivenih mjerenjem u skupini zdrave djece (p>0.05). U skupini zdrave djece TLCO iznosio je (107.37±20.50) % norme po Cotesu, što nije statistički značajna razlika (p>0.05). Značenje izloženosti djece niskom stupnju onečišćenja azbestom ne možemo u ovom trenutku ispravno procijeniti s obzirom na moguće kasne komplikacije (neoplazme, plućnu fi brozu i respiratornu insufi cijenciju)