Međunarodni i hrvatski propisi o zaštiti i pravima radnika profesionalno izloženih azbestu - Zavalić, Marija (Array, 2009)
Tijekom 2007. i 2008. godine u Republici Hrvatskoj (RH) stupili su na snagu novi propisi vezani uz zaštitu i prava radnika profesionalno izloženih azbestu koji su usklađeni s propisima Europske Unije (EU) i Međunarodne organizacije rada (MOR) i koji čine pozitivni iskorak u zaštiti na radu, zaštiti zdravlja te socijalnom i mirovinskom osiguranju radnika profesionalno izloženih azbestu. U ovom radu prezentirani su sljedeći najnoviji hrvatski propisi u ovom području te način njihova usklađivanja s propisima EU i MOR-a: Pravilnik o zaštiti radnika od rizika zbog izlaganja azbestu (NN 40/07), Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o listi profesionalnih bolesti (NN 107/07), Zakon o obveznom zdravstvenom nadzoru radnika profesionalno izloženih azbestu (NN 79/07), Pravilnik o uvjetima i načinu praćenja zdravstvenog stanja, dijagnostičkim postupcima kod sumnje na postojanje profesionalnih bolesti uzrokovanih azbestom te mjerilima za priznavanje profesionalne bolesti uzrokovane azbestom (NN 134/08), Zakon o obeštećenju radnika profesionalno izloženih azbestu (NN 79/07) te Zakon o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu radnika profesionalno izloženih azbestu (NN 79/07)