Public preferences towards landscape identity : a case study of riparian landscapes in Croatia - Butula, Sonja (Array, 2009)
Sažetak: U radu se polazi od pretpostavke da prilikom donošenja odluka o okolišu koje se odnose na uspostavu zahtjeva da održivu upotrebu i namjenu sastavnica okoliša (ozemlja, voda i zraka) treba uključiti u vrijednosni sustav šire javnosti prema okolišu, i to zato što takve informacije mogu pridonijeti kvaliteti stručnih odluka. Rad obrađuje problematiku isticanja važnosti odnosa: zahtjevâ za zaštitu kvaliteta krajobraza (što je društveni cilj) i mogućnosti za ostvarivanje tih istih zahtjevâ (što je stručni zadatak u okolišnom planiranju). Predstavljeno istraživanje ima cilj utvrditi razlike u mišljenju i stavovima društvenih skupina o pitanjima (1) prepoznatljivosti riječnoga krajobraza; (2) potrebi za sudjelovanjem u procesu donošenja prostornih odluka u vezi s okolišem. Anketnim istraživanjem obuhvaćeni su stalni korisnici istraživanoga prostora (lokalno stanovništvo područja ušća rijeke Mure u rijeku Dravu) te potencijalni korisnici (stručnjaci s područja zaštite, planiranja i upravljanja riječnim krajobrazom; gradsko stanovništvo). Dobiveni rezultati upućuju na to da se participativna narav planerskoga postupka koji ima zadaću riješiti određeni razvojno-zaštitni problem ogleda u količini i vrsti ulaznih informacija dobivenih od laičke javnosti. Potrebnost tih informacija za pripremu i oblikovanje kriterija vrednovanja krajobraza potvrđena je željom grupa ispitanika da se aktivnije uključe u proces donošenja prostornih odluka o okolišu