Međuovisnost oporezivanja i gospodarskog rasta u Hrvatskoj - Šimović, Hrvoje (Array, 2009)
Sažetak: U radu se analizira međuovisnost oporezivanja i gospodarskog rasta u Hrvatskoj. Budući da se u stručnoj javnosti i literaturi javlja ideja o poticanju gospodarske aktivnosti putem raznih poreznih poticaja, svrha ovog rada je utvrditi postoji li u Hrvatskoj signifikantna veza između oporezivanja i gospodarskog rasta. Osim pregleda literature i teorijskog pristupa utjecaja oporezivanja na gospodarski rast, u radu se ekonometrijskim modeliranjem utvrđuje međuovisnost između oporezivanja i gospodarskog rasta u Hrvatskoj. Prvo se regresijskom analizom utvrđuje signifikantna veza između oporezivanja i gospodarskog rasta, a zatim se preko modela vektorske autoregresije (VAR) utvrđuje međusobna povezanost oporezivanja i gospodarskog rasta u Hrvatskoj