Nesigurnost posla kao predmet istraživanja u psihologiji : teorije, operacionalizacije, nalazi - Maslić-Seršić, Darja (Array, 2009)
Sažetak: Rad sadrži pregled psihologijskih istraživanja nesigurnosti posla i bavi se analizom teorijskih pitanja na ovom području, upotrijebljenom metodologijom i glavnim rezultatima.1 Definira se razlika između subjektivne nesigurnosti posla, doživljajnoga fenomena što ga određuju dvije široke dimenzije – afektivna i kognitivna – i objektivne nesigurnosti, pojave neovisne o percepciji pojedinca. Okosnica rada jest općenita i empirijski potvrđena pretpostavka o nepovoljnom utjecaju doživljaja nesigurnosti posla na radnu motivaciju i dobrobit ljudi. Nju potkrepljujemo smještanjem koncepta sigurnosti posla u okvire tradicionalnih i suvremenih teorija radne motivacije, posebno teorije kognitivne evaluacije. Razlikujemo globalnu ili kvantitativnu nesigurnost – percipiranu vjerojatnost i strah od prijetećega gubitka posla i kvalitativnu – kada su isti doživljaji vezani uz prijetnju gubitka vrijednih značajki posla. Psihologijska istraživanja nesigurnosti posla tretiramo kao odgovor znanosti na aktualne promjene konteksta ljudskog rada koje karakteriziraju visoka nezaposlenost, povećana mobilnost radne snage, privatizacija i restrukturiranje radnih organizacija, što se na individualnoj razini odražava u smanjivanju gotovo svih izvora sigurnosti vezanih uz zaposlenje. Ove su promjene nov izazov za organizacijske psihologe, koji pokušavaju redefinirati koncept karijere te osmisliti strategije upravljanja ljudskim potencijalima u kontekstu povećane nesigurnosti posla