Life statisfaction in adolescents : the effects of perceived family economic status, self-esteem and quality of family and peer relationships - Raboteg-Šarić, Zora (Array, 2009)
Sažetak: Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi u kojoj mjeri sociodemografske varijable, subjektivna materijalna dobrobit, aspekti socijalnih odnosa i osobni resursi predviđaju zadovoljstvo životom adolescenata. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 2823 hrvatska srednjoškolca. Sudionici su popunjavali skale kojima se mjerila njihova percepcija roditeljskih odgojnih postupaka, obiteljske kohezije, podrške bliskoga prijatelja i općega samopoštovanja.Primijenjena su strukturirana pitanja kako bi se procijenilo opće zadovoljstvo učenika životom, percepcija ekonomskoga statusa njihove obitelji i sociodemografske varijable. Rezultati multiple regresijske analize pokazali su da se zadovoljstvo životom adolescenata može najbolje objasniti njihovim visokim samopoštovanjem, obiteljskom kohezijom i podrškom roditelja te višom percipiranom materijalnom dobrobiti. Pronađeni su i značajni interakcijski učinci koji upućuju na to da samopoštovanje i podrška bliskoga prijatelja moderiraju negativne učinke niže percipirane materijalne dobrobiti na zadovoljstvo životom adolescenata