Analiza hrvatske robne razmjene - Grdović Gnip, Ana (Array, 2009)
Sažetak: Danas ne postoji nacionalno gospodarstvo koje nije barem u određenoj mjeri ovisno o svjetskom gospodarstvu, odnosno svjetskom tržištu. Ta ovisnost dovodi do veće, ali i specijaliziranije, proizvodnje dobara među zemljama, a samim time i specijaliziranije robne razmjene. Značaj i uloga vanjske trgovine razlikuje se od gospodarstva do gospodarstva jer ovise o stupnju razvijenosti tog gospodarstva, strukturi, veličini tržišta, gospodarskih kretanja u svijetu i o ekonomskoj politici određene zemlje. U ovom radu razmatra se robna razmjena Republike Hrvatske koja je statistički prikazana prema Standardnoj međunarodnoj klasifikaciji i Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti i ekonometrijski analizirana temeljem kvartalnih podataka u razdoblju od zadnjeg kvartala 1994. do zadnjeg kvartala 2007. godine i to pomoću metode najmanjih kvadrata. Ciljevi ovog rada su utvrđivanje trenutnog položaja i strukture vanjske trgovine Republike Hrvatske, pronalazak ključnih čimbenika utjecaja na izvoz i uvoz za Hrvatsku te empirijsko potvrđivanje teorijskih implikacija devalvacije na robnu razmjenu kao i donošenje određenih zakonitosti hrvatske robne razmjene