Neke razlike u obiteljskim interakcijama između adolescenata Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine : kroskulturalna perspektiva - Klarin, Mira (Array, 2009)
Sažetak: S obzirom na različitost društvenih normi, odgojnih ciljeva neke karakteristične društvene zajednice, možemo pretpostaviti da postoje različitosti, ali i sličnosti u modelima roditeljstva raznih kulturnih konteksta. Nažalost, kroskulturalnih studija vrlo je malo, stoga možemo reći da se većina razvojnih teorija temelji na istraživanjima u zapadnim kulturama (Bennet i Grimley, 2001.; Fouts, 2004.). Proveli smo istraživanje da bismo utvrdili sličnosti i razlike u doživljaju roditeljstva između adolescenata dviju država: Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Rezultati ovog istraživanja upućuju na zaključak da se obitelji iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine razlikuju prema mjestu življenja (selo, grad), razini naobrazbe oca i majke te zaposlenju oca i majke. Što se tiče procjene roditeljskoga ponašanja (emocionalnost, kontrola), nije zabilježena razlika u procjeni adolescenata. Razlika se vidi u procjeni kvalitete obiteljske interakcije. Adolescenti iz Bosne i Hercegovine kvalitetu obiteljske interakcije procjenjuju boljom nego adolescenti u Hrvatskoj. Međutim, te razlike nisu rezultat pripadnosti državi, nego su rezultat razlike u nekim sociodemografskim obilježjima ispitanika