Klimatske promjene i društvene uloge znanosti i politike - Puđak, Jelena (Array, 2009)
Sažetak: U tekstu analiziramo odnos političkoga poretka prema znanstveno dokazanom problemu antropogeno uzrokovanoga globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. Globalno zagrijavanje i klimatske promjene pretežno su uzrokovane ekonomskim i političkim interesima razvijenih zemalja. Političke su institucije na globalnoj razini pokazale nemoć u rješavanju ovoga problema. Ove institucije nisu nemoćne kao takve, nego pod utjecajem interesa profita zanemaruju javni interes rješavanja klimatskih promjena. U tekstu smo pokazali dugotrajan put znanstvene zajednice prema otkrivanju ovoga problema, koji je dalje trebao voditi donosioce odluka u kreiranju strategija ovladavanja problemom. Iako su neke pomake napravile vlasti na lokalnoj ili nacionalnoj razini, veći pomaci još se čekaju. Analizom industrijski razvijenoga dijela svijeta (Amerike, Australije, Kanada i Europske unije) nastojali smo pokazati negativne i pozitivne primjere pristupa problemu klimatskih promjena te tijesnu povezanost političkoga i ekonomskoga sektora, što ima za posljedicu izravan utjecaj na donošenje strategije provedbe mjera za zaustavljanje klimatskih promjena i na nacionalnoj i na globalnoj razini