A brief overview of monetary policy in the European Union - Pompo, Maria (Array, 2009)
Sažetak: U radu se prvenstveno razmatra monetarna politika Europske unije (EU). Analizira se strategija monetarne politike Europske središnje banke (ESB), s naglaskom na cilj stabilnosti cijena i njegovo postignuće. Autor zaključuje da Europska Monetarna Unija (EMU) nije optimalno valutno područje. Tržište rada Europske unije nije integrirano i međusobno povezano. Štoviše prisutne su značajne razlike između tržišta rada pojedinih zemalja članica Unije, koje su prepreka mobilnosti radne snage u fleksibilnosti nadnica. Tu tezu potvrđuje činjenica da je uslijed pada potražnje onemogućeno oporezivanje transfera za nezaposlene. Stoga je nužno smanjiti diskrecijska prva zemalja članica u pogledu fiskalne politike, pri čemu je iznad svega važno da zemlje članice Europske Unije poštivaju pravila postavljena paktom stabilizacije i rasta