Does trade liberalization cause FDI inflow or vice versa? : the case of Croatia - Kersan-Škabić, Ines (Array, 2009)
Sažetak: U posljednjih deset godina Hrvatska je postigla značajne rezultate u globalnoj i regionalnoj liberalizaciji tržišta. Istovremeno, stvorila je poticajni okvir za ulaganja te privukla veliki broj izravnih stranih ulaganja po glavi stanovnika. Cilj ovog rada je odrediti postoji li veza između trgovine i dotoka izravnih stranih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo te u kojim smjerovima. Koristeći kointegracijski vektor i VECM model, ustanovili smo da nema izravne veze između izravnih stranih ulaganja i tokova na tržištu. Rezultati ukazuju na jednosmjernu uzročnu vezu koja ide od uvoza ka izravnim stranim ulaganjima, te onu koja ide od izvoza ka uvozu. To se može objasniti nepovoljnom strukturom hrvatskog izvoza kao i dominacijom brownfield investicija u hrvatskom gospoda