Intended vs. achieved objectives in mergers and acquisitions - Bertoncelj, Andrej (Array, 2009)
Sažetak: Članak istražuje ciljeve spajanja i preuzimanja te njihov stupanj ostvarivanja u okviru integracija, nakon spajanja, na području Slovenije. Prema rezultatima ovog istraživanja, preuzeta su poduzeća u prosjeku bila uspješnija od istih poduzeća u razvijenim zemljama. Pritom su prisutni određeni čimbenici - veličina zemlje, tranzicijska priroda slovenskog gospodarstva, raznolikost nekonsolidiranih industrija nakon liberalizacije tržišta u ranim Devedesetima te ograničeni broj mogućih transakcija unutar regije. Istraživanje također ukazuje na ulogu rukovoditelja, osobito u okviru gospodarstva u nastajanju, prilikom odabira pravog partnera u susjednoj industriji i na tržišnom prostoru koji je najbliži postojećem poslu