Tourist destination - standards, stars and quality : from myths and delusions to the reality - Uravić, Lenko (Array, 2009)
Sažetak: U članku se definiraju pojmovi standarda kvalitete, općenito i onih u turizmu, u Hrvatskoj i svijetu, demistificiraju zvjezdice kao oznake kategorizacije i njihova (ne)moguća primjena u praksi upravljanja kvalitetom hrvatskih turističkih destinacija. Kao rezultat istraživanja provedena za potrebe doktorske disertacije koautorice u odabranim hrvatskim i EU turističkim destinacijama, a na temelju aktualnoga Pravilnika o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima ugostiteljskih objekata, predlaže se model kategorizacije Pule/Istre kao turističkih destinacija (ovisno o definiciji i obuhvatu destinacije kao cjeline). Time se želi potaknuti na razmišljanje, istraživanje, analiziranje i moguću uspostavu sustava kvalitete/kategorizacije hrvatskih turističkih destinacija