The motives of cruise companies for going multinational - Peručić, Doris (Array, 2009)
Sažetak: Proces poslovnog povezivanja kruz kompanija prisutan je kroz povijest razvoja kruz industrije. Ekonomija veličine i potreba za širenjem na nova tržišta bili su između ostalog razlog spajanja i akvizicija kruz kompanija. Danas tri velike korporacije dominiraju na svjetskom tržištu pomorskih krstarenja. Njihov udjel iznosi 84,3% ukupne svjetske bruto tonaže i 83% ukupnog broja brodskih ležajeva. Kruz kompanije obogaćuju svoju ponudu novim i sve većim mega brodovima i inovacijama proizvoda te koriste globalnu poznatost korporacijskog imidža kako bi se proširile na međunarodna tržišta. U ovom radu se istražuje zašto kruz kompanije šire svoje poslovanje na međunarodna tržišta i kako upravljaju ponudom u cilju smanjenja troškova i rizika poslovanja