Koncentracija kalcija i kalija u slini pacijenata s multiplom sklerozom = Calcium and potassium saliva concentration in patients with multiple sclerosis - Chalas, Renata (Array, 2009)
Ovom se studijom željelo procijeniti kolika je koncentracija kalcija i kalija u slini pacijenata s multiplom sklerozom. Ispitanici i postupci: Ispitano je 86 pacijenata s multiplom sklerozom (MS-om) i 54 zdrave osobe. Koncentracije kalcija i kalija bile su određene kolorimetrijski. Nakon toga su dobiveni podaci statitički obrađeni testovima t-student i hi-kvadrat. Rezultati: Razine kalcija u slini pacijenata s MS-om bile su statistički znatno niže od onih kod zdravih osoba, a koncentracije kalija mnogo manje. Zaključak: Ustanovljeni poremećaj u koncentraciji elektrolita može se povezati s neurološkim i imunološkm poremećajima svojstvenima multiploj sklerozi