Salivarni dušikov oksid kao biomarker rizika za karijes kod djece = Salivary nitric oxide as biomarker of caries risk in children - Šurdilović, Dušan S. (Array, 2009)
Zubni je karijes infektivna bolest uzrokovana bakterijama, a ima veliku incidenciju u državama u razvoju. Važni čimbenici u njegovu nastanku mogli bi biti sastavni dijelovi salivarnog obrambenog sustava, kao na primjer organske i anorganske komponente u slini. Posljednjih godina sve je veće zanimanje za istraživanje utjecaja nitrata i nitrita u zaštiti od oralnih bolesti