Centralni mukoepidermoidni karcinom niskog stupnja ili žljezdana odontogena cista : prikaz zanimljivog slučaja = Central low-grade mucoepidermoid carcinoma or glandular odontogenic cyst : report of an interesting case - Sharanesha, Manjunatha Bahri (Array, 2009)
Mukoepidermoidni karcinom rijedak je u čeljusti i histološki je jako varijabilan. Točna patogeneza nije poznata - hipoteza je da epitelna ovojnica odontogene ciste ima najvažniju zadaću. Budući da je malo oralnih patologa i kliničara vidjelo tu leziju, potrebno je odrediti kliničko-patološke parametre i kriterije za postavljanje dijagnoze. U ovom radu izvještavamo o centralnom mukoepidermoidnom karcinomu niskog stupnja kod 46-godišnjeg muškarca te opisujemo kliničko-patološka svojstva i raspravljamo o sličnosti sa žljezdanom odontogenom cistom (GOC-om). Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je GOC neovisnim patološkim entitetom i klasificirala ga kao razvojnu odontogenu epitelnu cistu