Prevalencija, etiologija, rizični čimbenici, dijagnostika i preventivne mjere kod erozije zuba : pregled literature (I. i II. dio) = Prevalence, etiology, risk factors, diagnosis, and preventive strategies of dental erosion : literature review (Part l & Part II) - Kargul, Betul (Array, 2009)
Erozija zuba trajan je gubitak tvrdoga zubnog tkiva, a uzrokuju je kemijska sredstva (kiseline i/ili kelatori), ali u taj proces nisu uključene bakterije. Takav “kiseli napad” potpuno uništava tvrda zubna tkiva, jer progresivno omekšava površinu. Ona je nakon toga osjetljiva na djelovanje mehaničkih sila poput, primjerice, abrazije koja inače nema gotovo nikakav utjecaj na zdravo tvrdo zubno tkivo. Iako je utjecaj erozije često dominantan, kemijski i mehanički procesi su pojedinačni ili zajednički. Njezina je etiologija mnogostruka i nije u cijelosti poznata. U studijama bi se izričito trebalo odrediti što su erozija, atricija i abrazija te identificirati etiološke čimbenike