Utjecaj rijeke Kupe na lokaciju i urbani razvoj vojnog Siska - Slukan-Altić, Mirela (Array, 2009)
Sažetak: Na temelju kartografskih i drugih arhivskih izvora autorica analizira utjecaj rijeke Kupe na nastanak i urbani razvoj Vojnog (Novog) Siska. Komparativnom analizom kartografskih izvora iz 1762., 1783., 1785., 1790. i 1860. godine prati pripremne radove na planskom osnutku Vojnog Siska te radove na njegovu podizanju prema unaprijed utvrđenom projektu. Iz navedenih izvora vidljiv je presudan utjecaj rijeke Kupe kako na makrolokaciju i mikrolokaciju samog naselja, tako i na njegovu urbanu strukturu te funkcionalna obilježja