Problem prikupljanja memoarskog gradiva na primjeru domovinskog rata : struka i etika kao preduvjeti njegove objektivne interpretacije - Holjevac Tuković, Ana (Array, 2009)
Na primjeru prikupljanja memoarskog gradiva iz Domovinskog rata, u članku je istaknuto značenje usmene povijesti kao jednog od izvora za rekonstrukciju povijesnih događaja i procesa. Memoarskim gradivom moguće je zabilježiti važne aspekte nekog događaja koji nadopunjuju informacije dobivene iz drugih izvora. U članku su obrađeni teorijski i praktični problemi prikupljanja memoarskog gradiva, njegova pohrana, obrada i korištenje, kao i korištenje usmene povijesti u medijima