Prilog za bibliografiju objavljenih pravnih izvora (statuta, zakona, urbara i notarskih knjiga) i pravnopovijesnih studija za Istru, Kvarnersko primorje i otoke u srednjem i ranom novom vijeku - Kosanović, Ozren (Array, 2009)
Objavljivanje pravnih izvora poput statuta, zakona, urbara i notarskih knjiga ima u hrvatskoj historiografiji tradiciju dužu od jednog stoljeća. Tijekom druge polovine 19. st. hrvatska historiografija je više pažnje posvećivala statutima, zakonima i urbarima s područja Kvarnera. Objavljivanju i istraživanju statuta s područja Istre u istome periodu posvetili su se tamošnji Talijani. S podjednakim intenzitetom takva su se kretanja nastavila i kroz prvu polovinu 20. stoljeća. No, tijekom druge polovine 20. st. dolazi do pojačanog izdavanja ovih vrijednih vrela te sustavnog analiziranja pojedinih pravnih grana srednjovjekovnog prava. Za buduće istraživače predstoji daljnji rad na objavljivanju ovih vrela, a osobito notarskih knjiga čija su objavljena čitanja malobrojna. Ovom se bibliografijom nastoji prikazati dosadašnje stanje istraživanja i s obzirom na relativno velik broj objavljenih izvora i studija