Od Saveza kulturno-prosvjetnih društava Hrvatske do Hrvatskog sabora kulture (1948-1991) : prilog poznavanju povijesti kulturno-umjetničkih društava Hrvatske - Jukić, Marijana, povjesničarka (Array, 2009)
Savez kulturno-prosvjetnih društava Hrvatske (dalje: Savez) bio je usmjeren na okupljanje, njegovanje i skrb o hrvatskoj narodnoj glazbenoj, dramskoj i folklornoj kulturnoj baštini. Taj posao uspio je zahvaljujući entuzijazmu članova amaterskih kulturno-prosvjetnih društava na području Hrvatske. U tekstu je predstavljen osnutak, povijesni razvoj Saveza, način sređivanja fonda i konačna struktura sređenog fonda