Foucaultova teorija moći i kritika pojma rod - Župan, Dinko (Array, 2009)
Sažetak: Autor prikazuje Foucaultovu koncepciju moći i njezin utjecaj na metodološku problematiku ženske i rodne povijest. Problematiku ženske povijesti i rodne teorije autor prikazuje na osnovi radova Joan Wallach Scott i Judith Butler. Posebnu pažnju autor daje problematici vezanoj uz razlikovanje i upotrebu pojmova spol i rod. Kritiku upotrebe pojma rod autor objašnjava utjecajem poststrukturalističke teorije identiteta na suvremenu feminističku teoriju