Povijest glazbe u Hrvatskoj u razdoblju klasicizma u Povijesti hrvatske glazbe Josipa Andreisa : ishodišta i poticaji - Katalinić, Vjera (Array, 2009)
U članku se prenose neke temeljne odrednice i zaključci o prikazu glazbenog klasicizma u Povijesti hrvatske glazbe Josipa Andreisa iz autoričina članka Povijest hrvatske glazbe u razdoblju klasike - sto godina historiografskih istraživanja, ideja i sinteza: od Franje Ksavera Kuhača do Josipa Andreisa, objavljenog 1993. Tako se analizira njegov odnos prema izvorima, literaturi, periodizaciji te hijerarhija odabira materijala, a potom se donosi pregled razvoja istraživanja u razdoblju nakon objavljivanja Andreisova djela. U objelodanjenim spoznajama neke su ranije zablude ispravljene, te je građa obogaćena novim podatcima, no ostalo je dosta prostora za daljnje proučavanje materijala. Iz navedenoga je rezultirala teza, da bi u slučaju stvaranja nove sinteze o toj temi valjalo promijeniti artikulaciju materijala o glazbi klasicizma u hrvatskim zemljama