Osvrt na operaciju "Bljesak" u dokumentima Republike Srpske Krajine - Brigović, Ivan (Array, 2009)
Sažetak: U radu autor, uglavnom na temelju izvorne arhivske građe pobunjenih Srba iz Hrvatske, prikazuje događaje na okupiranom području zapadne Slavonije od sklapanja sporazuma, kojim je 2. prosinca 1994. dogovoreno otvaranje autoceste Zagreb-Lipovac, do oslobađanja i uspostave legitimne hrvatske vlasti početkom svibnja 1995. godine. Osim sukoba i događaja koji su mu prethodili i uzrokovali ga, u tekstu se prikazuju prilike među pobunjenim Srbima prije, tijekom i nakon borbi, kao i njihovi odnosi sa Saveznom Republikom Jugoslavijom i Republikom Srpskom. Analizom njihovih međusobnih odnosa prikazano je stanje na dijelu okupiranog područja Republike Hrvatske, te uzroci srpskog sloma i teškoga vojnog poraza