Političko opredjeljenje i umjetnički rad mladog Meštrovića - Machiedo Mladinić, Norka (Array, 2009)
Sažetak: Skulpture “Kosovskog ciklusa” nastale su od 1908. do 1914. godine, u razdoblju prije Prvoga svjetskog rata, razdoblju punom neizvjesnosti, kada se javlja težnja za oslobođenjem Hrvatske od Austro-Ugarske i stvaranjem Jugoslavije. Zbog izrazitoga nacionalnog izražaja izazvale su veliko zanimanje, posebno na izložbi 1910. u Zagrebu pod nazivom “Nejunačkom vremenu u prkos” i dodjelom prve nagrade za kiparstvo na Međunarodnoj izložbi 1911. u Rimu. One su samo manji dio cjelokupnoga Meštrovićeva stvaralaštva, a trebale su biti ujedinjene Vidovdanskim hramom