Prinosi Josipa Andreisa hrvatskoj glazbenoj leksikografiji - Ajanović-Malinar, Ivona (Array, 2009)
U članku je prikazan rad Josipa Andreisa na glazbenim izdanjima Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža": na prvom izdanju Muzičke enciklopedije u 2 sv. (1, 1958; 2, 1963.) i drugome u 3 sv. (1, 1971; 2, 1974; 3, 1977.). Opisana je njegova višestruka djelatnost glavnog urednika prvog izdanja Muzičke enciklopedije, organizacija posla u sklopu Zavoda i tzv. Republičkih redakcija, zatim izradba abecedarija, što je uključivalo i određivanje opsega natuknica te sheme biografskih članaka, pojmova i terminologije s posebnim naputcima za navođenje djela i literature. Nadalje poziv na suradnju glazbenika i muzikologa specijaliziranih za pojedine glazbene vrste te raspodjela natuknica vanjskim suradnicima. Naveden je i odabrani popis Andreisovih opsežnijih autorskih članaka u prvom i u drugom izd. Muzičke enciklopedije te suradnja u prvom izd. Enciklopedije Jugoslavije (8 sv., 1955-71.), kao i suradnja u enciklopediji Die Musik in Geschichte und Gegenwart (od 7. sv., 1958. nadalje). Svi podatci o njegovu radu u Leksikografskom zavodu navedeni su na temelju izravne suradnje s Andreisom, počevši od 1. sv. prvog izdanja Muzičke encikliopedije, a također i na pretraživanju arhivske građe, sačuvane fragmentarno u arhivu Leksikografskog zavoda. U zaključku su istaknuti vrijednost i značenje Andreisova leksikografskog rada, u mnogome pionirskog, te njegov temeljni prinos suvremenoj hrvatskoj glazbenoj leksikografiji