Skladateljska epizoda Josipa Andreisa - Škunca, Mirjana (Array, 2009)
Malobrojni su i u redovima najuže struke oni koji doajena hrvatske muzikologije i leksikografije te dugogodišnjeg predanog sveučilišnog profesora Josipa Andreisa znaju i kao skladatelja. To nije nimalo neobično jer je on sam o svojim skladateljskim iskustvima i pokušajima vrlo rijetko govorio. A kada se to i događalo u zreloj i poznijoj životnoj dobi bilo je jasno da rezultate ne smatra dijelom svoga opusa o kojemu bi trebalo voditi brigu. Iz poštovanja takva njegova stava prema vlastitom skladanju nije niti ovome prilogu cilj ulaziti u vrednovanje njegovih skladbi, nego ga treba shvatiti tek kao nastojanje da se podsjeti na zanimljivu crticu u Andreisovoj biografiji odnosno na neobičnu a nedovoljno poznatu epizodu njegova puta u svijet glazbe i postepenog profesionalnog opredjeljivanja za glazbenu znanost