Sugestivnost i snaga Matasovih polemičkih rasprava na početku hrvatskoga narodnog preporoda u Dalmaciji - Buljac, Miljenko (Array, 2009)
Sažetak: Fra Ante Kostantin Matas (1833.-1884.) je u vrtlogu previranja šezdesetih godina XIX. st. zaslužio naslov odrješitog pristaše hrvatskoga narodnog preporoda u Sinju i Dalmaciji, te najgorljivijeg i odlučnog branitelja cjelokupne hrvatske kulture. Bio je gimnazijski profesor i ravnatelj Javnog višeg hèrvatskog gimnazija u Sinju, potkraj života profesor i u Dubrovniku; također i vijećnik narodnjak u Općinskom vijeću u Splitu. Matasove polemičke knjižice Glas hrvatsko-slovinski iz Dalmacije (1860.) te Šilo za ognjilo (1861.) temelje se na izvanrednom poznavanju povijesnih i drugih izvora, a snagom dokaza nadmašuju znanstvene rasprave. Budući da su u povijesnim pregledima književnosti nespomenute, a mnogima nepoznate, zahtijevaju klasifikaciju, nove prosudbe i ocjene. Svrha je ovog članka prikazati najvažnije sastavnice koje ih čine sugestivnim polemičkim, odnosno publicističkim štivom hrvatske književnosti