Upis klerika ili inkardinacija - Brkan, Juraj (Array, 2009)
Sažetak: U ovom smo radu pravno-egzegetskom metodom obradili drevni crkveni institut inkardinacije-ekskardinacije klerika što je s nekim izmjenama prihvatio i zakonodavac u važećem Zakoniku iz 1983. godine u kan. 265-272, imajući u vidu zakonodavstvo Crkve tijekom povijesti te odredbu II. vatikanskog sabora izraženu u dekretu Presbyterorum Ordinis, br. 10. Najprije smo donijeli kratak povijesni osvrt instituta inkardinacije. Budući da je u Crkvi izričito zabranjeno postojanje klerika bez “poglavara” ili lutalica, zakonodavac je donio precizne odredbe o formalnoj i posljedičnoj inkardinaciji, o inkardinaciji “ipso iure” te o uvjetovanoj inkardinaciji. S Drugim vatikanskim saborom prelazak klerika iz jedne partikularne Crkve u drugu postaje lakši, uz točno nabrojane zakonske odredbe, koje se opravdavaju pastoralnim razlozima, posebno zbog manjka klera u pojedinim partikularnim Crkvama gdje se klerici trebaju više osjećati klericima koji bi se trebali brinuti za opću Crkvu. Na kraju smo upozorili na zakonsku odredbu prema kojoj dijecezanski upravitelj ne može dati nekom kleriku inkardinaciju osim uz neke, pravno predviđene, uvjete