Analiza i poruke zbirke "Propovijedi prema Litanijama Sv. Josipa" blaženog Alojzija Stepinca - Batelja, Juraj (Array, 2009)
Sažetak: Kao osuđenik na izdržavanju kazne u zatvoru u Lepoglavi, zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac sastavio je zbirku Propovijedi prema Litanijama Sv. Josipa. One su osobit izazov proučavanju jer su sastavljene u zatvoru, s ograničenim teološkim izvorima, gdje je smrt bila vrlo česta, a nisu izostajale ni provokacije ni poniženja. Suživljenost sa zbiljama iz života sv. Josipa i oslonjenost na Boga pokazuju u ovim propovijedima osobitu Božju dobrotu, kojom se on služi kad po slabim, nepoznatim ljudima izvodi velika djela svoje ljubavi. Vedrina, optimizam i radosno vršenje Božje volje prepoznati u svetosti sv. Josipa, za nadbiskupa Stepinca su kadri nadvladati strah pred životom i pred smrću, te okolnosti obiteljskoga života pretvoriti u ozračje sreće, probitka i blagoslova, a pobožnosti u njegovu čast pripomoći u pastoralu mladeži i obitelji