Rekonstrukcija meridijanske elipse na bazi eksperimentalnih mjerenja - Scitovski, Klaudija (Array, 2009)
Sažetak: Na bazi novih metoda matematičke optimizacije analizira se stari problem rekonstrukcije Zemljina rotacijskog elipsoida na bazi podataka mjerenja, koji je već početkom 18. stoljeća promatrao francuski matematičar i astronom markiz Pierre-Simon de Laplace. Posebno je analizirana, ilustrirana i modificirana efikasna metoda iz rada (Sabo i Scitovski 2009) za traženje optimalnih parametara najbolje l1 linearne aproksimacije. U znanstvenoj literaturi problem procjene najbolje l1 aproksimacije obično se povezuje s imenom hrvatskog znanstvenika J. R. Boškovića. Metode za traženje najbolje l1 aproksimacije u posljednje vrijeme dobivaju novi zamah u različitim tehničkim primjenama zbog svojstva robusnosti i mogućnosti implementacije u realnom vremenu na suvremenim računalima