Filozofijska vjera Karla Jaspersa - Tolvajčić, Danijel (Array, 2009)
Sažetak: Temeljna je nakana ovog priloga predstaviti Jaspersovu ideju “filozofijske vjere”. Riječ je o ključnom konceptu njegove kasne misli. “Filozofijska vjera” je “treći put” između ekskluzivizama religije i znanosti. Takva vjera ne može se ispovijedati u definiranim izričajima, ali može biti priopćena u prijedlozima – “filozofijskim sadržajima vjere” poput “Bog jest”, “Postoji bezuvjetni zahtjev”, “Čovjek je konačan i nedovršiv”, “Čovjek može živjeti pod Božjim vodstvom”, “Svijet ima iščezavajući opstanak između Boga i egzistencije”. “Sadržaji filozofijske vjere” nisu obvezno ili znanstveno znanje; svaki od njih radije ima svoj izvor u temeljnom iskustvu “egzistencije” – oni su izvor čovjekove slobode i, poradi toga, istinski izvor “egzistencijalnog” filozofiranja