Preparation and characterization of gliclazide-polyethylene glycol 4000 solid dispersions - Patil, Moreshwar P. (Array, 2009)
U radu je opisan učinak polietilen glikola 4000 (PEG 4000) na in vitro oslobađanje gliklazida iz čvrstih disperzija koje su pripravljene metodom taljenja ili fuzije. Čvrstim disperzijama i fizičkoj smjesi ljekovite tvari i nosača proučavana je topljivost faza i zasićenje te in vitro oslobađanje ljekovite tvari. Rezultati ukazuju da PEG povećava oslobađanje gliklazida u čvrstim disperzijama. Za karakterizaciju fizičkih smjesa i čvrstih disperzija upotrebljena je FT-IR spektroskopija, diferencijalna pretražna kalorimetrija i difraktometrija rendgenskog zračenja. Zaključeno je da je povećanje oslobađanja posljedica vlaženja, smanjene kristaliničnosti i solubilizirajućeg učinka nosača te da se oslobađanje gliklazida može povećati pomoću hidrofilnog nosača