Hepatoprotective effects of Calotropis gigantea extract against carbon tetrachloride induced liver injury in rats - Lodhi, Gaurav (Array, 2009)
Etanolni ekstrakt (50 %) stabljika biljke Calotropis gigantea R. Br. (Asclepiadaceae) u dozi 250 i 500 mg kg-1 testiran je na hepatoprotektivno djelovanje oštećenje jetre mužjaka Wistar štakora inducirano tetraklormetanom, 2 mL kg-1 dva puta tjedno. Zaštitni učinak ekstrakta biljke C. gigantea uspoređivan je sa standarnim lijekom silimarinom. Evaluirani su različiti biokemijski parametri kao što su aspartat amino transferaza (AST), alanin amino transferaza (ALT), glutation (GSH), lipidni peroksidi (LPO), superoksid-dismutaza (SOD), glutation peroksidaze (GPx) i katalaza (CAT). Rezultati ukazuju da ekstrakt biljke C. gigantea značajno smanjuje koncentracije AST, ALT (p < 0.001) i lipidnih peroksida (p < 0.01). Koncentracije antioksidativnih parametara GSH, GPx, SOD i katalaze bile su značajno povišene u usporedbi sa skupinom tretiranom samo tetraklormetanom