Macromolecular prodrugs XII. : Primaquine conjugates: synthesis and preliminary antimalarial evaluation - Rajić, Zrinka (Array, 2009)
U radu je opisana sinteza, karakterizacija i ispitivanje antimalarijskog djelovanja novih konjugata primakina 5-7 s glukozaminom i dva polimera poliaspartamidnog tipa, poli/a,b-(N-2-hidroksietil-DL-aspartamidom)/ (PHEA) i poli/a,b-(N-3-hidroksipropil-DL-aspartamidom)/ (PHPA). Konjugati su se razlikovali u vrsti kovalentne veze, duljini razmaknice između polimernog nosača i ljekovite tvari, molekulskoj masi i količini vezanog lijeka. Šizontocidno djelovanje pripravljenih konjugata ispitano je na miševima inficiranim Plasmodium berghei. Polimerni konjugati pokazali su jače antimalarijsko djelovanje nego konjugat s glukozaminom