Odrednice uspješnosti osnovnih škola u Republici Hrvatskoj : rezultati empirijske provjere - Burušić, Josip (Array, 2009)
Sažetak: Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mogućnost objašnjenja uspješnosti;;osnovnih škola na temelju niza obilježja te utvrditi najbolje;;odrednice njihove uspješnosti. U istraživanju su sudjelovale 844;;redovne osnovne škole u Hrvatskoj. Ispitano je ukupno 94 428;;učenika četvrtog i osmog razreda. Učenici četvrtog razreda rješavali;;su objektivne ispite znanja iz hrvatskoga jezika, matematike,;;prirode i društva, integracije nastavnih sadržaja i prvoga stranog;;jezika u redovnoj nastavi, a učenici osmog razreda ispite iz;;biologije, fizike, kemije, geografije, povijesti, integracije nastavnih;;sadržaja iz prirodoslovlja i društveno-prirodoslovne skupine;;predmeta te hrvatskoga jezika i prvoga stranog jezika u redovnoj;;nastavi. Provedene su hijerarhijske regresijske analize, u kojima;;su kriteriji bili prosječno postignuće škola u razrednoj i;;predmetnoj nastavi, a prediktori različite skupine obilježja škola;;(veličina škole, statusna obilježja, obilježja rukovođenja, obilježja;;i uvjeti programa i nastave te pokazatelji školske klime). Rezultati;;pokazuju kako se uspješnost škola na završetku razredne i;;predmetne nastave može objasniti promatranim obilježjima, što;;posebno vrijedi za razrednu nastavu. Većina obilježja koja se;;odnose na pojedina statusna obilježja škole, programa i nastave;;pridonose objašnjenju uspješnosti, pri čemu najveću prediktivnu;;snagu imaju obilježja povezana s temeljnim administrativno-statusnim;;odrednicama rada škole.