Roditeljsko zadovoljstvo školom i stav prema promjenama u školstvu : uloga roditeljskih ulaganja i očekivanih posljedica promjena - Maričić, Jelena, psihologinja (Array, 2009)
Sažetak: Cilj ovoga rada jest upoznati odrednice roditeljskoga zadovoljstva školstvom, kao i odrednice njihova općeg stava o potrebnim promjenama u školstvu. Rad se temelji na podacima 3558 majki i 989 očeva djece iz 49 osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, uključenih u projekt "Vrednovanje eksperimentalne provedbe Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS-a)" kao kontrolnih škola. Roditelji u prosjeku iskazuju blago opće zadovoljstvo školstvom te zapažaju relativno veliku potrebu za promjenama. Opće zadovoljstvo školom u najvećoj se mjeri može predvidjeti na temelju stavova o postojećem školskom sustavu, potom nekih sociodemografskih značajki obitelji te najmanje na temelju aspekata roditeljskih ulaganja u obrazovanje njihove djece. Opći stav prema potrebnim promjenama u najvećoj se mjeri može predvidjeti na temelju očekivanih promjena, potom stavova o postojećem školskom sustavu, raznih oblika roditeljskih ulaganja te najmanje na temelju sociodemografskih značajki obitelji. Nalazi upućuju na potrebu da se dublje upoznaju razlozi roditeljskoga (ne)zadovoljstva i stava o potrebnim promjenama te da se više poštuju