Pisma crnogorskoga pjesnika, svećenika i diplomata Jovana Sundečića bosansko-đakovačkom i srijemskom biskupu Josipu Jurju Strossmayeru (1881.-1887.) - Karaula, Željko, povjesničar (Array, 2009)
Sažetak: Autor je, na temelju pisama crnogorskoga pjesnika, svećenika i savjetnika-diplomata Jovana Sundečića, upućenih bosanskođakovačkom i srijemskom biskupu Josipu Jurju Strossmayeru u razdoblju od 1881. do 1887. godine, prikazao njihov međusobni odnos koji se temeljio na istom »južnoslavenskom« svjetonazoru. Prema pismima može se ustvrditi da je Jovan Sundečić gajio veliku privrženost i prijateljstvo prema biskupu Strossmayeru. U većini pisama ovoga razdoblja prevladavala su pitanja oko sklapanja konkordata između Svete Stolice i Crne Gore, pri čemu je Sundečić bio svojevrsni posrednik između crnogorskog knjaza Nikole I. Petrovića i biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Ova pisma relevantan su izvor za upoznavanje hrvatsko-crnogorskih odnosa na najvišoj razini, te važan izvor za poznavanje vjerskih i političkih pitanja na balkanskomu poluotoku u drugoj polovici 19. stoljeća