Rizična i antisocijalna ponašanja mlađih adolescenata i privrženost školi - Vrselja, Ivana (Array, 2009)
Sažetak: Ciljevi rada jesu utvrditi pojavnost rizičnih i antisocijalnih ponašanja mlađih adolescenata, odnos između sklonosti rizičnim i antisocijalnim ponašanjima i školskog uspjeha te privrženosti školi ovisno o uzrastu i spolu. Prikupljanje podataka provedeno je 2006. godine na reprezentativnom uzorku učenika i učenica od petih do osmih razreda osnovnih škola (N=1823). Pojavnost svih ponašanja manja je među učenicama nego među učenicima (u rasponu od 44,3% za "švercanje u tramvaju ili autobusu" u osmim razredima do 3,3% za "krađu vrijednosti veće od 200 kuna" u šestim razredima). Sklonost rizičnim i antisocijalnim ponašanjima relativno je najveća među učenicima osmih razreda, a relativno je najmanja među učenicima petih razreda. U sklonosti rizičnim i antisocijalnim ponašanjima utvrđeno je značajno razlikovanje s obzirom na privrženost školi, i to neovisno o uzrastu i spolu, dok nisu potvrđene razlike s obzirom na opći uspjeh