Hrvatska politika unutar Bosne i Hercegovine u kontekstu deklarativnoga prostornog opsega Hrvatske zajednice / Republike Hreceg- Bosne : (1991.-1994.) - Mrduljaš, Saša (2009)
Sažetak: U ovom radu analizira se karakter pozicione hrvatske politike unutar BiH u kontekstu njezinih a(inicijalnih) pozicija prema veličini hrvatske jedinice u složeno uređenoj BiH te njezina naknadnog djelovanja u tom smislu. Na temelju stečenog uvida iznosi se zaključak da su zbog iskazanih pretenzija u odnosu na niz srpskih i bošnjačkih etničkih prostora unutar BiH spomenute pozicije s pravom mogle biti negativno doživljene, poglavito na srpskoj i bošnjačkoj strani. No djelovanje hrvatske politike na uspostavu autonomne hrvatske teritorijalne jedinice u BiH uglavnom se svelo na hrvatske etničke prostore i na njihovu obranu, uz spremnost, izraženu na pregovorima vođenim pod okriljem međunarodne zajednice, da hrvatska jedinica obuhvaća čak i manje teritorija od veličine hrvatskih etničkih prostora u BiH
Bibliografija i izvori: 31 jed
Summary ; Zusammenfassung
Keywords: Bosna i Hercegovina; Političke prilike -- Hrvati; 1991.-1994.