Evolucija, smrt, život i dugovječnost : znanost, službe za odnose s javnošću i mediji - Jergović, Blanka (Array, 2009)
Sažetak: U ovom radu prikazana su dva tipična slučaja veze između znanosti, službi za odnose s javnošću i medija: otkrića mehanizma kojim bakterija Deinococcus radiodurans ponovno spaja svoj DNK i vraća se u život nakon kliničke smrti te novi pristup istraživanju evolucijskih promjena, takozvane genomske filostratigrafije. Temeljeći se na procjeni tijeka znanstvene informacije od znanstvenih instituta (u ovom slučaju Instituta Ruđer Bošković, najvećega hrvatskog instituta), sugeriramo da komunikacijske strategije institutske službe odnosa s javnošću i medijskoga pokrivanja ovih otkrića dovode do nerealnih očekivanja koja se odnose na zdravlje i očekivani životni vijek te nude promocijsku, a ne fer i realnu sliku znanosti. Moguće objašnjenje bilo bi da u izranjajućem natjecateljskom okruženju istraživanja na nacionalnom i međunarodnom planu znanost teži k legitimizaciji u medijima i nastoji poboljšati svoju sliku u javnosti. Pri tome se odnos znanosti, službi za odnose s javnošću i medija temelji na dva glavna postupka u kreiranju društvenih reprezentacija znanosti: metafori i preuveličavanju