Pastoralni projekt, programiranje i metodologija u crkvenom djelovanju : doprinos razvitku programskoga pastoralnog djelovanja - Vranješ, Nikola (Array, 2009)
Sažetak: Pastoralno programiranje jedna je od najznačajnijih teološko pastoralnih tema koja je prisutna u hrvatskoj stručnoj teološko-pastoralnoj literaturi, ali u aktualnoj praksi još uvijek je moguće naići na brojne otpore prilikom ostvarivanja programatskoga pristupa crkvenom djelovanju. Takve pojave imaju različite uzroke. Kako bi se na pravi način prevladali negativni trendovi, još uvijek ponegdje i snažno prisutni, u odnosu na sustavno, sređeno i organski uređeno djelovanje Crkve, potrebno je dobro odrediti suodnos bitnih sastavnica programiranoga pastoralnog djelovanja, počevši sa smjernicama učiteljstva, pastoralnim projektom, programom i programiranjem. Pastoralni projekt sastavnica je na koju se stavlja poseban naglasak. U ovomu radu, metodom teološko-pastoralnoga raspoznavanja, uočavaju se i razrađuju suodnosi između spomenutih sastavnica pastoralnoga djelovanja, a u isto se vrijeme ukazuje na određene preprjeke koje takvomu djelovanju stoje na putu u aktualnoj hrvatskoj pastoralnoj praksi, kao i na načine njihova prevladavanja