Čitanje, usvajanje vokabulara i strateško ponašanje učenika stranog jezika - Jelić, Andrea-Beata (Array, 2009)
Sažetak: Cilj je ovog rada bio ispitati u kojoj je mjeri usvajanje vokabulara kroz čitanje moguće, utvrditi strateško ponašanje ispitanika kroz percipiranu uporabu strategija čitanja (u vidu strategija zaključivanja značenja nepoznate riječi) te utvrditi povezanost percipirane uporabe strategija i usvajanja vokabulara kroz čitanje. Ispitanici su bili učenici francuskoga kao stranoga jezika adolescentske dobi u nekoliko zagrebačkih gimnazija. Istraživanje je provedeno pomoću izvornoga teksta na francuskom jeziku, testova leksičkih jedinica u vidu popisa riječi koji su administrirani u tri vremenske točke te upitnika o strategijama čitanja razvijenog za potrebe istraživanja. Rezultati upućuju na činjenicu da je i kod adolescenata usvajanje vokabulara kroz čitanje moguće te da je dio tako usvojenih leksičkih jedinica zadržan u dugoročnom pamćenju. Također je utvrđeno da učenici češće rabe globalne strategije zaključivanja značenja riječi u kontekstu od lokalnih strategija. Podaci pokazuju da postoji relativno mala povezanost između uporabe globalnih i lokalnih strategija čitanja i broja nenamjerno usvojenih leksičkih jedinica kroz čitanje te da uporaba navedenih strategija čitanja nije povezana s brojem leksičkih jedinica usvojenih na temelju zaključivanja značenja riječi u kontekstu kao ni s brojem zapamćenih leksičkih jedinica mjesec dana nakon čitanja