Synthesis of certain pyrrole derivatives as antimicrobial agents - Mohamed, Mosaad Sayed (Array, 2009)
U radu je opisana sinteza novih derivata pirola i pirolo[2,3-d]pirimidina s poboljšanim antimikrobnim djelovanjem. Reakcijom benzoina, primarnih aromatskih amina i malononitrila sintetizirana je serija novih 2-aminopirol-3-karbonitrila (1a-d), iz kojih su potom pripravljeni derivati pirola (2a-d do 5a-d) i pirolo[2,3-d]pirimidina (6a-d do 10a,d). Sintetiziranim spojevima ispitano je in vitro antimikrobno djelovanje na različite Gram pozitivne, Gram negativne bakterije i gljivice