Digitalne vijesti : mediji, tehnologija i društvo - Krajina, Zlatan (Array, 2009)
Sažetak: Digitalna tehnologija otvorila je vrata novim mogućnostima stvaranja i prenošenja informacija u raznoraznim oblicima uz pomoć medija. Razvoj je otišao toliko daleko da klasična pitanja poput medijskih sloboda i njihove ekonomske i društveno- -političke uvjetovanosti više nisu dovoljna. Potrebno je istražiti načine upotrebe tehnoloških inovacija, kao što je natjecanje medijskih kuća u tome tko će i kakvom tehnologijom objaviti što više sadržaja u što manje vremena i za što manje novca. Multimedijska dostupnost i razmjena videa, nekad rezerviranoga samo za televiziju, destabilizira tradicionalnu podjelu na razdvojene medije tiska, zvuka i slike i otvara raspravu o novim oblicima novinarskog izražavanja. "Digitalne vijesti", koje nastaju iz maksimizirane razmjene informacija multipliciranim kanalima i konvergiranim medijima, uspostavljaju i neke nove zakonitosti. Primjerice, nekad najvažnija vijest zamjenjuje se najnovijom, a redakcijskoj uz bok dolazi korisnička, dok televizijski izvor prati tiskovni i obrnuto. Kako bismo pronikli u tehnološko- -institucionalne zasade novih trendova, u žarište stavljamo medijski sadržaj čije kolanje razvoj medija ubrzava i istodobno raspršuje u različitim smjerovima i različitim medijima